Skip to main content

Nieuw van de makers van Octicon®

De Octicon® Schroefpaal:

geluidsarm en trillingsvrij

Eerder introduceerde Lodewikus de Octicon® Combinatiepaal. Deze achtkantige paal zorgt ervoor dat tot wel 30% meer belasting opgenomen kan worden vergeleken met een normale vierkante paal. Lodewikus heeft nu een variant ontwikkeld: de Octicon® Schroefpaal.


De Octicon® Schroefpaal is een voorgespannen, acht-kantige, prefabbetonnen funderingspaal die 100% grondverdringend wordt ingebracht – geschroefd – met een groutomhulling. De uitvoeringsgwijze is geluidsarm en trillingsvrij. Met een geringe paaldoorsnede (365 mm) garandeert de Octicon® Schroefpaal een groot draag-vermogen.

Het verschil ten opzichte van bestaande paalsystemen is dat bij de Octicon® Schroefpaal de punt onafhankelijk van de schacht draait. Dit doet echter niets af aan het grondver-dringend karakter van het systeem, wat de belangrijkste eigenschap is voor classificatie.

Op basis van deze eigen-schappen mag de paal worden ingedeeld als een in de grond geschroefde stalen paal waarbij tijdens het inschroeven een mixed-in-place groutomhulling wordt gevormd.

Voordelen

Het grootste voordeel van de Octicon® Schroefpaal is de zekerheid van een prefab betonpaal in gebieden waar de grondslag minder geschikt is voor in de grond gevormde systemen.

Bijkomend voordeel is dat de paal na installatie meteen klaar is voor gebruik; de uithardingstijd van minimaal 5 dagen, zoals bij in de grond gevormde systemen, is bij dit systeem overbodig bij traditionele bouw.

De Octicon® Schroefpaal is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de bedrijven Gebr. Van ’t Hek, Heibedrijf M. Kool B.V. en BV Lodewikus Voorgespannen Beton.

Technische gegevens

De volgende paalklasse factoren zijn voor dit systeem van toepassing:
αp = 0,9 / 0,63
(voor/na paalklasse factor verlaging 1-1-2017)
αs = 0,009
Lastzakking gedrag volgens zakkinglijn type 1 grondverdringend

Gepatenteerd

Het systeem voor het op diepte brengen van de Octicon® Schroefpaal is gepatenteerd.